Als zelfstandig ondernemer of werkgever zul je zo nu en dan een zakelijke lunch organiseren met collega’s of zakelijke relaties. Een belangrijke vraag die je dan kunt stellen is of het eten en drinken mag worden afgetrokken als zakelijke kosten. Hoewel het in veel gevallen mogelijk is om de kosten voor zakelijke lunches af te trekken als zakelijke kosten, zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld niet dagelijks zakelijke lunches aftrekken als kosten, omdat dit over het algemeen niet als redelijk wordt beschouwd. 

In deze blog schrijven we over de ins en outs rondom de aftrekbaarheid van eten en drinken voor zakelijke afspraken. 

Wanneer mag je eten en drinken zakelijk aftrekken?

Wanneer het eten een aantoonbaar ‘zakelijk karakter’ heeft, dus wanneer het direct verband heeft met de bedrijfsvoering, kun je het eten en drinken zakelijk aftrekken. Denk hier bijvoorbeeld aan zakelijke lunches met collega’s, klanten of zakelijke relaties, waarbij de maaltijd wordt gebruikt om zakelijke doeleinden te bespreken of om de relatie met klanten te versterken. 

Het is hierbij wel erg belangrijk om gedetailleerde administratie bij te houden, zodat je ook daadwerkelijk kunt aantonen dat het hier gaat om een zakelijk doel. 

Eten en drinken zakelijk aftrekken: Waar je op moet letten

Kosten die je maakt voor het eten en drinken vallen boekhoudtechnisch gezien onder de categorie ‘representatiekosten’. Dit betekent dat ze gerelateerd zijn aan het onderhouden van zakelijke relaties en het bevorderen van de bedrijfsactiviteiten. 

Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat je zakelijke kosten voor eten en drinken slechts gedeeltelijk mag opvoeren in de boekhouding. Er zijn hierbij twee opties: 

  1.  Met drempel en volledige aftrek: Voor de meeste zzp’ers en kleine ondernemers is deze optie aantrekkelijker. Er is geen ‘drempel’, maar je mag de kosten voor eten en drinken slechts voor 80% als zakelijke kosten opvoeren. Het kan niet voor 100% omdat je er ook deels privé profijt van hebt. Wanneer je met iemand luncht, kun je je eigen boterhammen besmeerd thuislaten.

  2.  Zonder drempel en gedeeltelijke aftrek: Voor de meeste zzp’ers en kleine ondernemers is deze optie aantrekkelijker. Er is geen ‘drempel’, maar je mag de kosten voor eten en drinken slechts voor 80% als zakelijke kosten opvoeren. Het kan niet voor 100% omdat je er ook deels privé profijt van hebt. Wanneer je met iemand luncht, kun je je zelf belegde boterhammen thuis laten.

 

Een uitgebreide bedrijfslunch bestellen? 

Bij Broodjes-Catering ben je aan het juiste adres voor heerlijk belegde broodjes, om jouw bedrijfsevenement, zakelijk overleg of de vrijdagmiddaglunch tot een smakelijk succes te maken. Indien het gaat om een afspraak met zakelijke doeleinden, kun je ook deze lunch mogelijk zakelijk aftrekken. 

Van rijkelijk belegde wraps tot luxe broodjes en gezonde salades, bij Broodjes-Catering vind je alles wat je nodig hebt om een complete lunch te verzorgen. Laat ons jouw moment van ontspanning in de lunchpauze tot in de puntjes verzorgen en maak van ieder zakelijk moment een smakelijk succes.

Je bekijkt nu Hoe zit het met de aftrekbaarheid van eten en drinken?