Wanneer je een heerlijk vers brood bij de bakker of supermarkt haalt wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk vers blijft. En hoewel brood over het algemeen niet lang houdbaar is, zijn er verschillende mogelijkheden om er toch voor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft. Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang? In deze blog vertellen we er graag meer over. 

 

Hoelang kun je brood bewaren? 

Een goede vuistregel is om brood op een koele, droge plaats te bewaren, bij voorkeur in een broodtrommel of in een papieren of plastic zak. Over het algemeen blijft het brood dan 2 tot 3 dagen vers. Wil je het brood langer bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om het brood direct na aankoop in de vriezer te doen. Brood blijft dan ongeveer 2 weken goed vers. 

 

Hoe bewaar je brood zo goed mogelijk?

Hoe bewaar je brood zo goed mogelijk? Het is een vraag die velen zich stellen, want niemand wil vers brood zien verspillen. Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat brood net wat langer vers blijft: 

  • De welbekende broodtrommel: Bewaar je brood in een luchtdichte broodtrommel of een afgesloten broodzak om te voorkomen dat het uitdroogt en om schimmelgroei tegen te gaan.
  • Stop het brood direct na aankoop in de vriezer: Als je niet van plan bent om het brood binnen een paar dagen op te eten, bewaar het dan meteen in de vriezer om de versheid te behouden. Zorg ervoor dat het brood goed verpakt is om vriesbrand te voorkomen.
  • Stop het brood niet in de koelkast: Hoewel de koelkast een koele omgeving lijkt, kan de koude temperatuur het brood uitdrogen en de textuur veranderen. Het bewaren van brood in de koelkast wordt over het algemeen niet aanbevolen.
  • Ontdooi alleen het brood dat je nodig hebt: Als je brood uit de vriezer haalt, ontdooi dan alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Laat het brood op kamertemperatuur ontdooien of gebruik een broodrooster om het snel te ontdooien en op te warmen.

 

Hoe bewaar je belegde broodjes zo goed mogelijk? 

Hoewel brood over het algemeen niet in de koelkast bewaard moet worden, is het raadzaam om belegde broodjes wel koel te bewaren, vooral als ze belegd zijn met kip of vleeswaren. Dit is om de kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen te minimaliseren. Doe de belegde broodjes in een broodtrommel of afgesloten zak en bewaar ze in de koelkast om de versheid van het beleg te behouden en de voedselveiligheid te waarborgen.

 

Tips om ouder brood om te toveren tot een heerlijke lunch

Heb je nog een oud brood in de kast liggen? Ook dan kun je, indien de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, nog een heerlijke lunch samenstellen. Recepten die je kunt maken met oud brood zijn onder andere: 

  • Broodquiche: Gebruik oud brood als basis voor een heerlijke quiche. Snijd het brood in blokjes en leg ze op de bodem van een ingevette ovenschaal. Voeg je favoriete quiche-vulling toe, zoals gebakken groenten, kaas en eieren gemengd met room. Bak het geheel in de oven tot de quiche stevig is en geniet van een smakelijke maaltijd.

  • Croutons: Naast het toevoegen van croutons aan salades, kun je ze ook gebruiken als smaakvolle topping voor soepen en stoofschotels. Ze voegen een knapperige textuur en hartige smaak toe aan je gerechten.

  • Broodpizza: Beleg oud brood met tomatensaus, kaas en je favoriete pizza-toppings zoals groenten, pepperoni of ham. Bak de broodpizza in de oven tot de kaas gesmolten is en het brood knapperig is geworden. Een snelle en smakelijke manier om restjes brood om te toveren tot een heerlijke maaltijd.

  • Tosti’s: Soms is een simpele tosti net wat je nodig hebt voor een snelle maar toch heerlijke maaltijd. Oud brood kan prima worden gebruikt voor een uitstekende lunch. 

 

De lekkerste lunch bestel je bij Broodjes-Catering

Bij Broodjes-Catering ben je aan het juiste adres voor een uitgebreide lunch op locatie. Met jarenlange ervaring in het verzorgen van complete arrangementen kunnen wij ieder bedrijfsevenement of feest voorzien van een welkome lunch. Natuurlijk kunnen we je dan ook meer vertellen over gezonde lunchkeuzes en hoe je ervoor kunt zorgen dat je gasten genieten van een voedzame en smakelijke maaltijd. Of je nu op zoek bent naar heerlijke sandwiches, verse salades, gezonde wraps of andere lekkernijen. Bestel gemakkelijk op onze website.

Je bekijkt nu Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?