Er wordt vaak gedacht dat kiezen voor donker brood tijdens de lunch automatisch betekent dat je een gezondere optie hebt gekozen. En hoewel dit in zekere zin zo kan zijn, is dat niet altijd het geval. De kleur van het brood is namelijk niet altijd een betrouwbare indicator van de voedingswaarde. Soms wordt brood donkerder gemaakt door toevoegingen zoals gekarameliseerde suiker of geroosterd moutmeel, waardoor het er gezonder uitziet dan het eigenlijk is.

In deze blog vertellen we je graag meer over de verschillende soorten brood en welk brood je dan wél kunt kiezen voor een gezonde lunch.

Witbrood in vergelijking met volkoren brood en bruinbrood

In volkoren- en bruinbrood zitten doorgaan veel goede voedingsstoffen, zoals zoals vezels, vitamines en mineralen. Volkorenbrood wordt gemaakt van de volledige graankorrel, waardoor het rijk is aan voedingsvezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een langer verzadigd gevoel geven. Bruinbrood bevat vaak ook een aanzienlijk aandeel volkorenmeel en daardoor vergelijkbare voordelen.

Bij witbrood wordt er echter alleen gebruikgemaakt van de kern van de graankorrel, terwijl de volledige graankorrel juist de meeste voedingsstoffen bevat. Hierdoor mist witbrood onder andere veel B-vitamines en ijzer, maar ook het aantal vezels. Witbrood is simpelweg lager in voedingswaarde dan volkoren- of bruinbrood.

Is meergranenbrood gezond?

Een soort brood dat we nog niet hebben benoemd, is meergranenbrood. Meergranenbrood bevat meestal een mix van verschillende granen, zoals tarwe, gerst, haver, en rogge, wat gunstig kan zijn voor een gevarieerd en voedzaam dieet. Deze mix van granen kan zorgen voor een hogere vezelinname, evenals een breed scala aan vitamines en mineralen. Men mag dit brood de naam ‘meergranen’ pas geven wanneer er drie graansoorten of meer in zijn verwerkt

Het is echter belangrijk om op te letten dat sommige varianten van meergranenbrood ook een aanzienlijk aandeel witte bloem bevatten. Hierdoor kunnen ze minder voedzaam zijn dan je van tevoren verwacht.

En wat betreft maisbrood?

Maisbrood is een andere populaire keuze voor de hedendaagse lunch. Gemaakt van maïsmeel, heeft dit brood een unieke smaak en textuur die vaak wordt gewaardeerd. Hoewel het misschien minder vezelrijk is dan volkorenbrood, biedt het nog steeds enkele voordelen, zoals een lager vetgehalte en een hoger eiwitgehalte. Het kan een goede keuze zijn voor mensen met een tarwe-allergie of glutenvrij dieet, omdat maïs van nature glutenvrij is.

Vergelijk je het met volkoren- or meergranenbrood? Dan kun je voor een gevarieerd voedingspatroon beter afwisselen tussen deze verschillende broodsoorten.

Waar je op moet letten bij het kopen van brood

In het schap liggen verschillende soorten brood die vaak verschillen in ingrediënten, voedingswaarde en versheid. Het maken van een gezonde keuze kan soms lastig zijn tussen al die opties. Daarom is het belangrijk om op een aantal belangrijke punten te letten bij het kopen van brood:

  • Ingrediënten: Bekijk de ingrediëntenlijst en geef de voorkeur aan brood dat hoofdzakelijk gemaakt is van volkoren meel. Vermijd brood met toegevoegde suikers, kunstmatige conserveermiddelen en transvetten.
  • Vezelgehalte: Kies voor brood met een hoog vezelgehalte, aangezien vezels essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel.
  • Zoutgehalte: Controleer het zoutgehalte in het brood. Hoewel zout een belangrijke smaakmaker is, kan overmatige consumptie ervan mogelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk. Selecteer daarom broodvarianten met een lager natriumgehalte en vermijd broodsoorten met een hoog zoutgehalte.

Gezonde broodjes bestellen? Broodjes-Catering staat klaar

Staat er binnenkort een uitgebreide bedrijfslunch op het programma? En wil je zorgen voor een gezonde en gevarieerde lunch voor je gasten? Bij Broodjes-Catering bieden wij een ruim assortiment aan rijkelijk belegde broodjes en andere lunchopties als wraps, yoghurts en salades. Bij Broodjes-Catering delen we graag onze expertise en ervaring in het samenstellen van heerlijke lunchmenu’s voor allerlei gelegenheden. Rekening houdend met ieders wensen. 

Of het nu gaat om een informele lunch op kantoor, een zakelijke bijeenkomst of een speciale viering, de lunch wordt altijd een succes. Bekijk ons assortiment.

Je bekijkt nu Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?