Desembrood wint de laatste tijd enorm aan populariteit. De licht zure smaak en vollere structuur maken het geliefd bij veel mensen die op zoek zijn naar een unieke lunch. Over desembrood wordt vaak geschreven dat het een gezonder alternatief is op broodsoorten als tarwebrood en roggebrood. Maar is dat eigenlijk wel zo? We vertellen er graag meer over in deze blog. 

Wat is desembrood nu eigenlijk? 

Desembrood bestaat voornamelijk uit meel, water, zout en een natuurlijk rijsmiddel. Waar er normaal gesproken gebruik wordt gemaakt van gist voor het rijsproces, gebruikt desembrood moederdeeg. Dit deeg wordt vervolgens aangevuld met meel en water, om zo de juiste verhoudingen te bereiken. Na het fermenteren krijgt desembrood zijn kenmerkende eigenschappen:

  • Een knapperige, dikke korst
  • Een stevige, onregelmatige structuur
  • Een volle en unieke smaak

Het verschil tussen desem en andere broodsoorten

Het verschil tussen desem en andere broodsoorten ligt voornamelijk in het rijsmiddel dat wordt gebruikt. Desembrood wordt gerezen door middel van een natuurlijk fermentatieproces met moederdeeg, een mengsel van meel en water met natuurlijke gisten en melkzuurbacteriën. Dit in tegenstelling tot traditionele broden waarbij commerciële gist wordt gebruikt. Desem zorgt voor een licht zure smaak en een vollere structuur, terwijl traditioneel brood vaak een neutrale smaak heeft.

Het bereidingsproces van desembrood

Het bereidingsproces van desembrood begint met het maken van een desemstarter, een mengsel van bloem en water dat fermentatie ondergaat door natuurlijke gisten en bacteriën. Deze starter wordt regelmatig gevoed en gekneed om de fermentatie actief te houden. 

Vervolgens wordt de desemstarter gemengd met bloem, water en zout om het deeg te vormen. Na een periode van rijzen en kneden wordt het deeg gevormd tot broden, die worden gebakken in een oven. Het resultaat is desembrood met een kenmerkende smaak, aroma en textuur, dankzij het natuurlijke gistingsproces.

Is desembrood gezonder dan gewoon brood? 

Er zijn veel verschillende soorten desembroden. En dus is het lastig om direct te concluderen dat de broodsoort gezonder is. Toch zijn er een aantal factoren die dit doen vermoeden: 

  • De vezels, vitaminen en mineralen, zoals ijzer, zink en magnesium, zouden beter door je lichaam worden opgenomen via desembrood

  • Sommige desemculturen zouden zelfs gluten kunnen afbreken, wat goed nieuws is voor mensen met een glutenallergie

Smakelijke broodjes bestellen? Kies voor Broodjes-Catering

Wil jij een smakelijke lunch organiseren op kantoor? Of ontvang je binnenkort belangrijke gasten en wil je ze verrassen met smakelijke en voedzame broodjes? Bij Broodjes-Catering ben je aan het juiste adres. We bieden een uitgebreid assortiment aan gezonde broodjes en lunchopties die perfect zijn voor iedere gelegenheid. En natuurlijk mag desembrood in ons assortiment niet ontbreken. 

Van wraps tot gezonde broodjes en van yoghurt tot salade, onze gerechten worden met zorg bereid met de verste ingrediënten. Bestel ze gemakkelijk en snel op onze website en geniet van een welverdiende lunch.

Je bekijkt nu Desembrood, is dat nu gezonder of niet?