Veel mensen smeren hun brood, voordat ze het beleggen met kaas of vleeswaren, met een goede laag boter. En hoewel er altijd veel discussie is over welke soort boter nu eigenlijk het beste is, wordt halvarine of margarine vaak aanbevolen vanwege het lagere gehalte aan verzadigde vetten in vergelijking met roomboter. 

In deze blog gaan we dieper in op beide botersoorten en benoemen we de voordelen ten opzichte van roomboter en andere alternatieven als plantaardige oliën.

Wat zijn halvarine en margarine eigenlijk? 

Halvarine is een smeersel op basis van plantaardige oliën, water en emulgatoren. Het bevat minder vet dan boter en is vaak verrijkt met vitamines, zoals vitamine A en D. Margarine is ook een product op basis van plantaardige oliën, water en emulgatoren, maar bevat over het algemeen meer vet dan halvarine. 

Halvarine en margarine in vergelijking met roomboter

Hoewel veel mensen kiezen voor roomboter vanwege de rijkere smaak, bevatten halvarine en margarine over het algemeen minder verzadigde vetten. Daarnaast is roomboter vaak gezouten, wat het natriumgehalte kan verhogen, terwijl halvarine en margarine doorgaans minder zout bevatten. Hecht je niet zoveel waarde aan de smaak van de boter? Dan kun je roomboter beter overslaan. 

Wat zijn de voordelen van vitamine A en D? 

We schreven eerder al over vitamine A en D in beide botersoorten. Maar wat zijn daar eigenlijk de voordelen van? Vitamine A ondersteunt onder andere de gezondheid van de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Vitamine D speelt weer een cruciale rol bij het bevorderen van sterke botten en tanden, en draagt bij aan een gezonde werking van het immuunsysteem.

Tip: Wil jij een gezondere broodkeuze maken? Lees dan ook dit artikel

Wat is beter: halvarine of margarine?

Halvarine bevat doorgaans 50% minder vet dan margarine uit een kuipje, wat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt wanneer je halvarine gebruikt. Qua smaak doen beiden namelijk weinig voor elkaar onder. Heb je kinderen onder de 4 jaar oud? Dan adviseren we om margarine op brood te smeren, omdat jonge kinderen vaak te weinig vetten binnenkrijgen.

Je bekijkt nu Waarom is het advies om mijn brood te smeren met halvarine of margarine?